Mät om din bostad i Stockholm

Ikea logotypeAtt äga en bostad i Stockholm innebär i dagsläget att man sitter lite i en guldsits. Priserna för bostäder har under en längre period eskalerat och når städignt nya toppnivåer. Stockholm är den satd i Sverige där man sett tydligast effekt av urbanisering och man ser att det dagligen flyttar in ungefär tre stycken fulla bussar med människor redo att ta sig an storstadens utmaningar. Problemet här ligger i att Stockholm som stad inte varit föreberedd på denna kraftiga inflyttning och har problem att ordna bostäder till alla nya personer som flyttar in – något som i sin tur alltså skapat de hysteriska priserna på befintliga bostäder som man ser i dagsläget.

Hur länge detta pågår är svårt att sia om och är en fråga som delat experterna i två läger där den ena hävdar att priserna kommer att fortsätta stiga medan den andra pekar på att det hela handlar om en stor bubbla på väg att brisera. Om det sistnämnda inträffar och sker så kommer detta att påverka hela ekonomin i Sverige och vi får här hålla tummarna att de något olyckskraxande experterna missbedömt situationen.

Om vi istället fokuserar på hur det de facto ser ut i dagens Stockholm gällande bostäder så är det alltså så att priserna är väldigt höga och att varje kvadratmeter har ett värde som kan uppgå till hela 130.000 kronor i de mest attraktiva delarna av staden – Vasastan, Östermalm och Södermalm – och att det finns sätt att hitta sådana genom ett relativt enkelt sätt. Det många inte vet i Stockholm – och över hela Sverige – är nämligen att väldigt många bostäder är felmätta och större än vad man tror. Det vill säga – siffrorna som står på kontraktet stämmer inte överens med verkligheten och detta kan korrigeras genom att man kontaktar ett företag för en areamätning.

Anledningen till att så många bostäder har felaktiga mått angivna i sina kontrakt handlar inte om slarv eller fusk utan om att man mäter på ett annat sätt i dagsläget – både gällande teknik och vad som räknas som boyta. Som ett exempel på detta kan vi säga att det numera sker mätningar med hjälp av moderna laserverktyg som triffar på endast några millimeter och att så mycket som 60% av alla bostäder visat sig ha felaktiga mått skrivna i kontraktet. Här har man således ett väldigt lätt sätt att skaffa sig en mer värdefull bostad och speciellt då – som sagt – i Stockholm.

Säger vi här att en bostad i Vasastan i kontraktet har måtten 62 meter2 och att man efter en ny mätning kommer fram till att den i själva verket är 64 meter2 – ja, då förstår man ju också värdet av att få detta gjort. Ett snittpris på 130.000 kronor per meter2 i Vasastan och därefter – genom en ommätning av lägenheten – hitta två stycken extra är en potentiell vinst på 260.000 kronor. Här finns det således en väldigt, väldigt attraktiv aspekt som verkligen rekommenderas till det lyckliga antal av människor som äger sin egen bostad i Stockholm.

Mätverktyg Renovera för att sälja med vinst

Detta sätt – att mäta om sin bostad – är alltså ett bortglömt sätt att tjäna grova pengar vid en försäljning av sin bostad i Stockholm och om vi leker med tanken att denna ger resultatet att bostadens yta stämmer överens med kontraktet; den är alltså lika stor som de angivna siffrorna och man vill ändå sälja med förtjänst. Finns det då andra – billiga – sätt att tjäna pengar i Stockholm? Ja, först och främst; du kommer garanterat att gå med vinst om du säljer din bostad i Stockholm i dagsläget och frågan ska istället ställas om hur mycket du vill tjäna och till vilket pris? Det handlar här om att renovera och fräscha till och hur mycket pengar man är beredd att lägga på detta. Vi kan här säga att du står inför en försäljning, har 100.000 kronor att investera i renovering och funderar över var dessa pengar ska läggas för att öka värdet på din bostad.

Här är tipset att du lägger pengarna på främst två stycken rum – kök och badrum – och försöker få dessa så fräscha som möjligt. Detta kan innebära att du tvingas lägga ut en stor del av pengar på att exempelvis kakla om eller att byta ut ditt badkar mot en dusch eller att du håller det lite mer sparsamt. Med detta menar vi att du köper exempelvis billiga köksluckor och stommar på IKEA eller att du river ut skåpen i badrummet och ersätter dessa med material från samma företag.

Att just IKEA nämns här är ingen slump då de tillverkar produkter som tilltalar väldigt många, är billiga och inte kräver så mycket jobb. För att installera ett kök från IKEA så behöver du – naturligtvis beroende på din egen kompetens – inte anlita en snickare utan kan sköta jobbet på egen hand genom att följa de lättbegripliga anvisningarna som följer med din order. Det behöver inte kosta så mycket pengar för att göra en bostad mer attraktiv och att därefter sälja den med vinst – huvudsaken är att det syns att något är gjort. Visar en areamätning att bostaden är lika stor som det angivna kontraktet så finns det alltid alternativ att sälja med god vinst i Stockholm.

Mät din bostad först dock – det är det enklaste sättet att tjäna stora pengar. Kom ihåg – 60 % av de bostäder som blivit mätta har felaktiga mått så det finns goda möjligheter att även din är en av dessa.