På senare tid har allt fler svenskar fått upp ett intresse för att svettas. Det finns flera olika sätt – till exempel kan du utöva hot yoga eller träna på gym. Men du kan också välja att bada bastu, antingen i en konventionell sådan eller i en infraröd bastu. Här tar vi en närmare titt på de hälsofördelar som den senare sortens bastu har att erbjuda!
Innan vi går direkt på fördelarna för din hälsa bör vi dock förklara vad en IR-bastu egentligen är. En infraröd bastu använder infrarött ljus för att värma upp din kropp. Det innebär att du kan basta i lägre temperaturer än vad som är möjligt i en vanlig bastu. Detta har flera påstådda hälsofördelar, såsom förbättrat blodflöde och bättre hy. Läs vidare för att få mer information om hälsofördelar via infraröd bastu.
Vilka hälsofördelar ger det att bada i en infraröd bastu?
Det finns såklart alltid mycket hajp kring denna ny sorts bastu. Så är alltid fallet när det dyker upp en ny produkt på marknaden. Därför har vi bestämt oss för att reda ut vad som faktiskt stämmer och vad som kanske inte gör det.
Till hälsofördelarna med att använda en infraröd bastu hör bland annat:
- Smärtlindring. Det finns lovande indikationer på att detta bastande kan lindra smärta hos bland annat patienter med diverse inflammatoriska sjukdomar.
- Förbättrad återhämtning från träning. I en studie från 2015 visade det sig att återhämtningsförmågan kan förbättras genom detta sorts bastande. Om du tränar hårt och vill kunna återhämta dig snabbt kan det därmed vara gynnsamt att testa detta.
- Fördelar för din hjärt-kärlhälsa. I en metaanalys som publicerades 2018 visade det sig att det finns fördelar för hjärt-kärlhälsan med att använda en infraröd bastu. Författarna till studien menar att mer forskning krävs på området och de långsiktiga effekterna. Men helt klart är att det kan tycks finnas ett samband och att denna sorts bastande kan vara gynnsam för personer med hjärt-kärlsjukdom.
- Bättre hy. Det tycks också som att du kan få bättre hy genom att använda en bastu av detta slag. Här behövs dock mer forskning för att kunna fastslå att så faktiskt är fallet.